Vold

Undersøgelser viser, at hver 6. barn i Danmark har været udsat for fysisk vold, og hver 12. barn har været udsat for psykisk vold fra én eller begge forældre. Dertil kommer, at 33.000 børn i Danmark vokser op i hjem, hvor der er vold - og det kan have ligeså store konsekvenser at overvære vold, som at være direkte udsat.
Enhver form for vold er ulovligt i Danmark. Også når det er forældre, der slår deres børn. Du skal derfor aldrig finde dig i at blive slået eller andre typer for overgreb.

Luk alle
Åbn alle

Engang måtte forældre gerne slå deres børn, hvis de syntes, børnene gjorde noget forkert. Men det må de ikke længere, det er ulovligt. Alligevel har én ud af ti piger og én ud af otte drenge i niende klasse prøvet at blive udsat for vold.

Drenge bliver ikke slået så tit som piger derhjemme. Til gengæld er det mere almindeligt, at de kommer i slagsmål andre steder, fx på diskoteker. Hvis du har oplevet at blive slået sådan et sted, skal du altid sige det til dine forældre og til politiet, der kan hjælpe dig.

Nogle gange udvikler kærlighed sig til jalousi, skænderier og i nogle tilfælde også vold. Nogle af tegnene på, at dit forhold er usundt og er ved at udvikle sig i en forkert retning er:

  • Hvis din kæreste vil bestemme over dig. Fx hvilket tøj du går i, hvem du er sammen med og hvornår du skal komme hjem
  • Hvis du er bange for, hvordan din kæreste vil reagere over for noget, du siger eller gør
  • Hvis din kæreste ikke kan forstå, at du har brug for tid uden ham/hende

Det er mest almindeligt, at moren bliver slået af faren, hvis der er vold derhjemme. Faktisk oplever næsten 30.000 børn hvert år, at deres far slår deres mor. Det svarer til, at én til to børn i hver skoleklasse har oplevet, at deres mor er blevet slået.  Vold er ikke altid det samme som at slå eller sparke hinanden. Det kan også være psykisk vold, for eksempel trusler.

Hvis du oplever vold, hvad enten det er på din egen krop eller mod andre, så er det vigtigt, at du fortæller det til nogen, så du kan få hjælp. Du kan måske snakke med en voksen, som du stoler på, fx dine forældre eller en lærer. De voksne ved, hvad der skal gøres.

Københavns Vestegns Politi | | Politi

Lev Uden Vold - viden, faglighed og hjælp til voldsudsatte og voldsudøvere