Stress

Stress kan opstå i de fællesskaber, du er en del af. F.eks. i skolen, i vennegruppen eller på sociale medier. Det kræver hjælp fra de voksne, at gøre noget ved stressfyldte fællesskaber – og det kan godt tage tid at ændre.

Luk alle
Åbn alle

Stress, pres, forventninger. Pres kan i en kortere periode være godt og får os til at præstere. Men længere tid med høj fart, pres og forventninger kan resultere i stress, som er meget alvorligt
Langt de fleste mennesker er i perioder af livet under et pres, hvilket ikke er unaturligt. Det kan være, at lektier og arbejdsopgaver har hobet sig op, og at man er kommet til at påtage sig for mange opgaver, aftaler og pligter.

Det er vigtigt efter en stresset periode, at man tager den med ro efterfølgende - faktisk siger man, at man skal tage en rolig periode det dobbelte af den tid, man har været stresset, for at krop og sind kan komme sig helt.

Gear ned og gør noget godt og rart for dig selv efter en stressfyldt tid.

Høje forventninger til sig selv - og forventninger fra omverdenen kan også være med til at man bliver stresset. Særligt hvis ens egne forventninger er sat alt for højt, og at man derfor ikke kan leve op til dem. Ønsket om at kunne gøre alt til perfektion, dette kan give en følelse af utilstrækkelighed og at mislykkes.

For nogle mærkes stress meget fysisk såsom hjertebanken, hovedpine, kvalme og mavesmerter. For andre kan tegnene være problemer med kortidshukommelsen, tristhed, angst og indelukkethed. Alle disse tegn er kroppens måde at bede dig passe på dig selv og fortælle, at der er gang i for meget, og at den trænger til ro.

Stress kan for nogen være så farligt, at de ender med at have svært ved at passe arbejde, studie eller sociale aktiviteter. Ofte følger angst eller depression med i købet, hvis du er stresset over en lang periode. Hvis man oplever dette, er det vigtigt at opsøge hjælp til at få det bedre.