Sorg, sygdom og død

Sorg kan føles svær og ensom. Det er derfor vigtigt at huske at tale om det. Hvis en vi elsker bliver syg, kan det føles rigtig svært. Der kan komme mange tanker op, som man måske er nervøs for at sige højt. Hvert år mister mange børn en mor, en far eller en anden tæt på. Så der er mange, der oplever det på samme måde og har de samme følelser, som de har brug for at tale om.

Luk alle
Åbn alle

Alle mennesker kan blive ramt af sorg. Det sker for eksempel, når en man elsker bliver alvorligt syg, kommer ud for en ulykke eller dør. Sorg er en stærk følelse, som kan fylde meget og vare lang tid. Selvom vi alle kan komme til at mærke sorg, kan det alligevel føles svært og ensomt. Det er derfor vigtigt at tale om det.

Man kan have forskellige følelser, når man mister en. Måske du er ked af det, men du kan også blive vred eller føle dig magtesløs. Der er ikke nogen forkerte følelser.

Tal med en god ven eller en voksen du føler tryg ved og fortæl, hvordan du har det.

Tanker og bekymringer vokser, hvis man ikke fortæller det til nogen. Spørg fx:

”Kommer hverdagen til at være anderledes end før?”

”Hvad skal jeg gøre, når savnet og sorgen bliver for stor?”

Når en i familien bliver alvorligt syg vil alle tæt på den syge blive ramt af sorg og frygt for fremtiden. Det kan gøre hverdagen svær at komme igennem. 

Bed om information!
Sig til dine forældre, at de skal fortælle dig om sygdommen. At du gerne vil følge med i, hvordan det går.

Fortæl dine venner om sygdommen.
Det letter at få delt sine bekymringer med andre.
Mange børn føler, at de ikke helt kan fortælle forældrene, hvordan de har det, fordi de er bange for, at forældrene bliver endnu mere kede af det.

Giv dig selv lov til at leve!
Selvom der er meget alvor i din familie, så prøv alligevel at give dig selv lov til at gøre noget, du synes både er sjovt, pjattet og vildt.

Fortæl hvad du har brug for
Du kan det ene øjeblik være glad, rolig og så i næste øjeblik blive trist og ked af det.

Find støtte - også udenfor familien.
De fleste børn vil anstrenge sig til det yderste for at hjælpe deres forældre og mindre søskende, når de kan se, der er ekstra brug for det.

Når vi oplever døden tæt på, at en af vores nærmeste pludselig ikke er her mere, kan det føles som om man aldrig bliver glad igen, og at man er helt alene med disse følelser. Der er mange der går med disse følelser.

Det kan hjælpe at fortælle dine venner og din familie, hvordan du har det. Nogle mennesker kan måske ikke lide at spørge dig, hvordan det går, fordi de er bange for at gøre dig ked af det.

Her kan det måske hjælpe, hvis du selv fortæller personen, at du gerne vil snakke om det - også selvom du måske kommer til at græde. Hvis det er for svært for dig, at sige til personen, at du gerne vil snakke, så kan du måske prøve at skrive det i et brev til vedkommende.

Det er vigtigt at du ikke prøver at "glemme" hvad du føler, for det gør det sværere for dig at få det bedre.

Hvis din mor eller far er død, kan det være, at du har brug for at snakke med en psykolog eller at komme i en sorggruppe, hvor der er andre unge, som har prøvet det samme som dig.

Sorggruppen i Hvidovre.

Forside - Er du okay?

Kom forbi Ungeliv drop-in eller send os en sms