Køn og identitet

Nogle mener, at køn og kønsidentitet udelukkende er biologisk bestemt. Men siden 1970ernes opgør med traditionelle kønsroller er der stadig flere, der mener, at det, vi i samfundet forbinder med at være mand og kvinde, i høj grad er kulturelt og socialt betinget og kan ændre sig over tid.

Kønsidentitet er det eller de køn, man selv identificerer sig som, og køn er i dag mere flydende end for bare ti år siden. Det kan føles stort at være i tvivl om sin egen kønsidentitet, og at skulle finde ud af, hvem man er.

Luk alle
Åbn alle

Tal med andre om deres køn

Hvis du føler dig i tvivl eller alene om din kønsidentitet, kan det være rigtigt rart at tale med andre, som enten har stået, eller står i samme situation.  

Det kan være, du har brug for at høre andres oplevelser, eller tænker det kunne være rart, at tale med andre, der har det ligesom dig.  

Det kan være, du har en god ven, som også tænker over sit køn? 

Hvis du har brug for at komme i kontakt med andre børn og unge i samme situation som dig, kan du også blive en del af LGBT+ forskellige fællesskaber. LGBT+ er for personer der ser sig selv som mere eller andet en blot ’dreng’ eller ’pige’. Det er også en forening for forskellige seksuelle orienteringer.  

LGBT+ fællesskaberne er rundt omkring i hele landet.

Det kan du læse mere om her: LGBT+ Danmark

Del dine tanker med en voksen

Mange børn og unge, der identificerer sig om LGBT+ personer, fortæller at det kan være svært henne i skolen. Det kan fx være i omklædningen til idræt, eller når klassen bliver opdelt i drenge og piger.  

Det kan være en rigtig god idé at tale med din lærere. Dine lærere kan nemlig hjælpe dig med at finde nogle gode løsninger. Måske vil de også tænke mere over, hvordan de opdeler klassen. 

Hvis du ikke kan lide at tale med din lærer om det, kan du bede om hjælp fra dine forældre. De kan sammen med din lærer aftale, hvordan de sørger for, at skolen er et rart og trygt sted for dig at være. 

Du må gerne sige fra…

Hvis du har fundet ud af med dig selv, at du gerne vil omtales som han/ham, hun/hende, de/dem eller noget helt andet, må du gerne rette på folk. Hvis de bruger et navn eller ord om dig, som du ikke kan lide, må du gerne fortælle dem, at du gerne vil kaldes noget andet. 

Måske de faktisk slet ikke tænker over, at deres ord kan være sårende. Du kan fortælle dem, hvorfor det ikke er okay, og hvad det gør ved dig.  

Du må også gerne sige fra, hvis du hører nogen bruge transfobiske
skældsord. Altså, hvis nogen taler grimt om dit eller andres køn. Det er nemlig ikke okay at tale grimt om andre på grund af deres kønsidentitet.  

Vi skal alle være her. Og du har lige så meget ret til at være dig selv, som alle andre. Hvis de ikke forstår det, så kan du gå til en voksen. De voksne skal hjælpe dig.

Tag det i dit eget tempo:

Hvis du stadig er i tvivl om din kønsidentitet eller ikke er klar til at dele det med andre, er det helt okay. Du behøver ikke vide fra den ene dag til den anden, hvilket køn du identificerer dig som.  

Tag det i dit eget tempo, og gør det, som der føles rigtigt for dig. Det vigtigste er, at du er glad og kan være dig selv.  

Det kan være svært at finde ud af præcist hvilket køn man føler sig som. Derfor er det også helt ok at sige i en periode, at du ikke ved det. Nogle oplever også at deres kønsidentitet ændrer sig igennem livet. 

Hvis du hverken har det godt med at blive kaldt for ham eller hun, kan du foreslå at andre kalder dig for ”de” eller ”dem”.  

Vær stolt af dig selv:

Nogle børn og unge fortæller, at det kan være en svær følelse at opleve sig forskellig fra sine klassekammerater. Det kan føles svært at passe ind, og de er bange for ikke at blive accepterede for, hvem de er.  

Men det er simpelthen så sejt, at du mærker efter, hvem du føler dig som.  

Vi har nemlig alle ret til at være os selv, og se ud som vi vil. Det kræver en stor styrke at finde ud af. Og du kan være stolt af at være kommet tættere på at finde frem til, hvem du er, og hvordan du gerne vil tales til. (Bornetelefonen.dk)